Институт за медицинска истраживања

Добродошли

О нама

 

Институт за медицинска истраживања је водећи национални научни институт у области биомедицине и члан је Универзитета у Београду. Основала га је 1947. године Српска академија наука са мисијом да допринесе здрављу друштвене заједнице путем унапређења науке, посебно у области медицинских истраживања.

 

Данас се у Институту обављају основна и примењена истраживања у области биомедицине, а основни циљ нашег деловања је примена и дисеминација знања у оквиру научноистраживачке делатности,  образовања и развијене међународне сарадње.

 


Сазнајте више

50 година института за медицинска истраживања

 

МОНОГРАФИЈА

 

Oрганизациона структура

 

 

Управни одбор

 

Председник

проф. др Љиљана Гојковић Букарица, Медицински Факултет, Универзитет у Београду

 

Чланови

проф. др Милица Пешић, Биолошки факултет, Универзитет у Београду

проф. др Зорица Кнежевић Југовић, Технолошко-металуршки факултет, Универзитет у Београду

др Валентина Ђорђевић,  научни саветник, Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду

др Ђурђица Јововић, научни саветник, Институт за медицинска истраживања, Универзитет у Београду

др Весна Вучић, научни саветник, Институт за медицинска истраживања, Универзитет у Београду

др Александра Јауковић, научни саветник, Институт за медицинска истраживања, Универзитет у Београду

 

 

Сазнајте више

Директор

др Саша Радовановић, научни саветник

 

Научно веће

 

Председник

Др Ђурђица Јововић, научни саветник

 

Заменик председника

Др Весна Вучић, научни саветник

 

Секретар

Др Славко Мојсиловић, виши научни сарадник

Učešće saradnika IMI na 15. Sajmu nauke Biološkog fakulteta

 • додато
 • 5.4.2023

Dana 24.3.2023 održan je 15. Sajam nauke Biološkog fakulteta, na kome su Institut za medicinska istraživanja predstavljali dr Zoran Miloradović, naučni savetnik, dr Drenka Trivanović, viši naučni saradnik i dr Darko Mihaljica, naučni saradnik. 

Сазнајте више

Projekat SynergyEd vredan 120.000 EUR počinje na Institutu za medicinska istraživanja

 • додато
 • 15.3.2023

Na Institutu za medicinska istraživanja, institutu od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerziteta u Beogradu, počeo je novi međunarodni Erasmus+ projekat pod nazivom Sinergistička edukacija roditelja dece s posebnim potrebama (engl. Synergistic education of parents with children with special needs, SynergyEd). Vrednost projekta je 120.000,00 EUR. 

Сазнајте више

Емисија посвећена Центру изузетних вредности за зоонозе преношене храном и векторима емитована на TV Brainz

 • додато
 • 31.1.2023

 У оквиру серијала „Центри изузетних вредности“ TV Brainz у суботу 28.1.2013. премијерно је емитована емисија о нашем Центру изузетних вредности за зоонозе преношене храном и векторима. Баштинећи традицију из које је потекао, он данас представља водећу установу за истраживања у области паразиотологије, посебно паразитских зооноза, у чему се сједињују знања и напори мултидисциплинарног тима лекара, биолога, ветеринара и фармацеута.

Сазнајте више

Studijska poseta kompaniji Roche

 • додато
 • 10.1.2023

Studijska poseta kompaniji Roche u Bazelu u Švajcarskoj organizovana je u okviru projekta Vlade Srbije “Kampus BIO 4 (Biomedicina, Bioinformatika, Biotehnologija i Biodiverzitet)” u periodu od 14. do 16. decembra 2022. godine u saradnji sa predstavništvom Roche Srbija doo. Kompanija Roche Srbija doo je jedan od partnera “Kampus BIO 4” i  sa Vladom Srbije je potpisala Sporazum o naučno-istraživačkoj saradnji u oblasti „precizne medicine” u oktobru ove godine.

Сазнајте више

ШЕСТИ ПОЗИВ талентованим младим истраживачима – студентима докторских академских студија за укључивање у научноистраживачки рад у акредитованим научноистраживачким организацијама

 • додато
 • 26.12.2022

Министарство науке, технолошког развоја и иновација ПОЗИВА талентоване младе истраживаче-студенте докторских академских студија за укључивање у научноистраживачки рад у акредитованим научноистраживачким организацијама чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина односно јединица локалне самоуправе као и Српска академија наука и уметности и институти чији је она оснивач.

 

 

Сазнајте више

Predavanje Prof Dr Jasminke Ilich Ernst

 • додато
 • 9.12.2022

U okviru šestomesečnog studijskog boravka na Institutu za medicinska istraživanja, Prof. Dr Jasminka Ilich Ernst, sa Institute for Successful Longevity, Florida State University, USA, je u sredu 7.12.2022. održala predavanje pod naslovom "Obesity from Another Angle: Osteosarcopenic Adiposity Syndrome with Nutritional and Lifestyle Approaches". 

Сазнајте више

TWINNBS konzorcijum okupio istraživače i osoblje na trodnevnom sastanku u Beogradu

 • додато
 • 5.12.2022

Nakon prvog sastanka TWINNBS konzorcijuma, održanog u septembru 2022, Institut za medicinska istraživanja, Univerziteta u Beogradu, okupio je istraživače i administrativno osoblje na trodnevnom sastanku u Beogradu. Događaj u zgradi Rektorata je otvorila dr Diana Bugarski, direktor Instituta za medicinska istraživanja, koja je pozdravila prisutne, nakon čega je dr Saša Filipović predstavio strukturu i ciljeve projekta. Svaki od partera predstavio je svoju instituciju i tim koji je uključen u projekat Naredna dva dana bila su posvećena aktivnostima o okviru svakog od radnih paketa, dosadašnjim rezultatima planovima za naredni period. 

 

Сазнајте више

CLIMOS – Climate monitoring and decision support framework for sand fly-borne diseases detection and mitigation with cost-benefit and climate-policy measures

 • додато
 • 30.11.2022

Institut za medicinska istraživanja je jedan od partner ana Horizont Evropa (Horizon Europe) Health RIA projektu pod nazivom CLIMOS – Climate monitoring and decision support framework for sand fly-borne diseases detection and mitigation with cost-benefit and climate-policy measures. Projekat je ko-finansiran od strane Evropske Unije, kroz sredstva iz poziva HORIZON-HLTH-2021-ENVHLTH-02-03, i od UK Research and Innovation fonda. CLIMOS je takođe deo Climate and Health klastera Horizont Evropa projekata.

Сазнајте више

Kонкурс за именовање ДИРЕКТОРА ИНСТИТУТА

 • додато
 • 16.11.2022

На основу члана 62. став 9. Закона о науци и истраживањима („Службени гласник Републике Србије“ број: 49/2019), члана 36. Статута Института за медицинска истраживања Универзитета у Београду, Института од националног значаја за Републику Србију и  Одлуке Управног одбора бр. О 439-3/22 од 31.10. 2022. године

 

УПРАВНИ ОДБОР

ИНСТИТУТА ЗА МЕДИЦИНСКА ИСТРАЖИВАЊА

УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ

ИНСТИТУТА ОД НАЦИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈА ЗА РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

 

Расписује конкурс за именовање

ДИРЕКТОРА ИНСТИТУТА

за мандатни период од 4 године од 2023. године до 2027. године.

Сазнајте више